Pages

Friday, October 1, 2010

Berpindah Ke Blog afiqaiman[dot]com


Harap maklum kepada semua pembaca blog sekilas pena. Aku sekarang dah tak update blog ni sebab ada satu lagi blog yang perlu aku update. So, malas dah la nak update banyak2 blog ni. Idea aku bukan banyak pun nak update sehari sampai 2-3 blog. Agak2 la bai. So, malas nak cakap panjang. Apa2 nanti sila rujuk blog afiqaiman[dot]com | an explosive blog against time. Bye.

Wednesday, August 18, 2010

Konspirasi Starbucks


Ni sambungan dari artikel The Arrivals yang aku tulis tempoh hari. Ang tertarik tak nak baca. Tak pun! Ala jangan macam tu. Pi la tengok. Aku tak untung sesen pun. Aku just nak ang tau disebalik realiti kehidupan kita ni. Kalau tak nak jugak ok fine. Pi layan blue. 

Hari ni kita gomong sikit pasal Starbucks. Dalam dokumentari tu ada petik sedikit pasal benda alah ni. Kenapa? Ha jangan kalut. Ceq nak citer la ni. Sabaq sat noh. Tu la, suruh tengok tak nak pastu nak susahkan aku pulak. Cilake! Ekeke. 

Ok kita stat ngan perkataan STAR yang ada kat benda alah tu. Dalam dokumentari tu ada cakap yang ayat STAR tu merujuk kepada bendera sebuah negara kecik yang cinabeng yakni Israel. Star=Bintang yang terdapat kat bendera depa tu la. Tak sanggup aku nak boh gambaq bendera cilake tu. Google jela ok.

BUCKS pulak merujuk kepada duit. Tau tak duit? Ish apa benak sangat duit pun tak tau. Pastu selama ni yang ang pi makan kat kepsi bayar guna apa? Bulu kaki? 
Ni la yang dipanggil duit. Faham?!!!

Cuba kaitkan Star dan jugak Bucks. Tak ke ianya merujuk duit yang disalurkan kepada geng sialan tu? Ha pikir cepat! So macam mana? Nak pi makan kat sana lagi? Nak ke? Ok terserah la. Tugas aku cukup sekadar berkongsi apa yang aku ada. Nak dengar ke tak lantak ang la. Tapi kalau pi sana pun sila pikir dua tiga kali jugak sebelum menelan buta2 apa yang ang beli dari depa. Mana tau ada something ke. Something? Apa maksud aku? Pikir-pikirkan dan selamat menjamah!

p/s : Renungkan wahai teman. Terima kasih sebab membaca.

Tuesday, August 17, 2010

The Arrivals-Dokumentari Pembongkaran Dajjal

Sapa penah tengok?

Baru tadi aku amik video2 pendek tentang dokumentari yang aku kira amat baik untuk dikongsikan bersama. Video ni kalau tak silap aku dah lama. But aku yang baru terkinja-kinja nak tengok. Ala tapi aku yakin mesti bukan suma penah tengok kan. So sapa yang tak penah tengok patut baca benda ni. Kalau baca kat blog lain maybe penerangannya agak skema dan serius. Bagi yang suka santai2 je sila baca kat blog aku. nampak je santai tapi penuh ngan ilmu. Kira ok la kan. Ekeke.

Video ni ada sampai 51 part di mana setiap part tak sampai 15minit pun. Tapi sarat ngan fakta yang boleh buat kita pikir sejenak. Jangan risau sebab video ni sedara kita jugak yang buat-Noreagaa dan Archernahr. Dengki punya pasal sampai depa dapat ugutan bunuh kat internet. Dasar wtf!!! Dalam tu ada macam2 antaranya, freemason jadah apa yang mastika dok kalut cerita tu.

Kalau korang berminat boleh la cari kat youtube. Kalau nak dengar aku cerita pun boleh tapi lambat sikit. Aku baru tengok part 3. Nak stadi lagi ok. Aku student sila faham. But insyaAllah aku akan bagi yang terbaik buat korang. Ssyy jangan gitau sesapa aku tulis benda ni. Bahaya ok. Baca dan tutup mulut sudah. Aku cerita ni sebab nak kongsi bukan nak hasut korang. Faham kan? Apa2 nanti aku rojer lain. Ni mukaddimah review cerita yang bakal buat korang terkejut ngan apa yang aku nak kongsi nanti. Biarlah korang tunggu dengan perasaan yang berdebar-debar. Nak cepat sila ke youtube. Sekian.

p/s : Boleh ke aku nak teruskan entri ni? Ada ancaman dari sesapa tak?

Monday, August 16, 2010

Rancang Dulu Baru Sempurna

Aiya. Bila la blog afiqaiman.com nak berfungsi macam blog orang lain. Serba tak sempurna. Theme cikai je, masalah pun banyak. Lepas sejam dua guwa publish entri yang 'gempak' mula la takleh nak view. Nak masuk cpanel pun takleh sebab internet kat sini block site tu. Adess masalah betul.



Apa yang aku dah buat sampai takleh nak log in langsung. Masalah tu stat lepas je aku install plugin2 yang akan memudahkan pembaca dan aku sendiri. Silap kat mana. Bila jadi macam tu baru nak cari blogspot. Nak ceritakan masalah kat blogspot. Tau pulak sayang kat blogspot. Yang selama ni benci la, kutuk la. Ni la balasannya. Haha. 

Dengar nasihat aku nak bagi nasihat kat memana blogger yang terkinja2 teringin nak pakai hosting sendiri guna self-hosting wordpress. 1st, sebelum mulakan niat suci nurani korang tu, sila prepare mana yang patut. Duit mestila kena ada. Takkan nak bayar hosting tu guna bulu hidung korang. Cilake namanya. Lepas tu, belajar guna FTP. Benda apa tu? Entah! Aku pun tak tau. Tapi kebanyakkan blogger cakap macam tu la. Aku tak reti pun. Install reti la, guna sori! 

Lepas tu korang kena cari theme smat2 sikit. Memang la orag cakap theme tak penting but isi blog lagi penting. But bagi aku, theme tu macam pelaris la. Orang yang lalu lalang kat blog kita bukan suma nak baca apa yang kita tulis. 1st impression depa tengok dulu cantik ke tak blog tu. Tambah2 yang kaum hawa ni. Kalau menarik baru depa mula nak selongkar apa yang kita tulis. Kalau korang dah memang terkenal dengan seni bahasa korang yang amazing tu tak kisah la. Orang yang pi blog korang memang tau dah yang entri korang power dan berilmiah. Tak dak theme langsung pun takpe. Eh tipu sangat tu.

Apa lagi erk? Ha korang kena pi usya2 kegunaan setiap plugin yang korang nak install coz nanti mudah nak manage benda alah tu. Nak tau plugin apa yang nak kena ada dalam blog baru sila tanya blogger senior yang lebih lama dalam dunia blogging ni ok. Kalau tanya aku, aku akan suruh korang install PES dalam blog korang. Nanti boleh main sambil membaca. Ish tinggi sangat imaginasi aku malam ni. Ekeke. Cukup kot setakat ni entri ni. Nak siapkan assignment sikit. Tutorial pun banyak nak kena buat. Sapa nak tolong. Guwa bagi duit raya.

p/s : Cuba la masuk blog afiqaiman.com. Kalau boleh masuk sila baca apa yang guwa tulis. Mesti tertarik. Ekeke.



Saturday, August 14, 2010

Duit Raya Dari ChurpChurp

Comel!!!

Entri ni aku dah tulis dalam blog afiqaiman.com. But kecilakaan datang tanpa dijemput. Blog afiqaiman.com sedang ditahan di ICU. So terpaksa la update guna blogspot ni. Huhu. Ujian la katakan. Aku just tau menulis tapi tak reti nak handle kalau timbul masalah bab2 macam tu. Nak kena guna FTP jadah apa tak tau. So tunggu la sesapa nak tolong insan kerdil ni. Ekeke.

Bercakap tentang churp2 si burung biru ni, mesti ramai dah tau kan yang depa nak bagi sedikit duit raya kepada churper yang bertuah. Ha sapa yang tak join lagi sila join sekarang. Nanti bila nak daftar tu sila masukkan @aimannaaim sebagai referral ok. Haha. Churp2 ni merupakan anak menakan syarikat pak cik nuffnang yang bakhil. Tapi churp2 ni tak bakhil kot sebab nak bagi RM3000 kat churper depa. Kalau dapat banyak tu lepas la nak beli DSLR ke, bayar muka LC135 ke, or maybe belanja kengkawan. Eh boleh caye ke bab belanja kengkawan ni?

Malas la nak celoteh panjang2. Korang pi la check it out sendiri ok. Mana tau rezeki korang kat situ. But jangan salah faham. Yang ni bukan untuk blogger je ok. Churp2 ni terbuka kepada semua terutama yang ada akuan twitter sebab dia buat iklan kat twitter je. So tunggu apa lagi. Mari la join under guwa. Mudah je ok. Syarat2 nak join boleh usya kat sini. Nak join lak sila klik sini.

p/s : Selamat maju jaya kepada semua. Jangan lupa referral tarok @aimannaaim ok. Hehe

Monday, August 9, 2010

Sila Setia Dengan Saya Boleh Tak?

Ok suma. Entry ni guwa tujukan khas buat para pembaca dan follower blog ni. Tak dilupakan kepada En. Guest yang selalu dok buat onar kat blog guwa. Hehe jangan marah ye guest. Ok seperti yang sedia maklum, guwa bakal berblogging dengan menggunakan domain sendiri + web hosting yang dibeli di Shinjiru. Malas nak cerita panjang pasal ni sebab guwa bakal postkan suma cerita tu sebagai 1st entri guwa nanti. 


Guwa nak mintak satu je, baca kan tajuk kat atas tu. So boleh tak korang bersama guwa lagi lepas ni? Kalau korang setuju guwa ucapkan beribu terima kasih sebab sudi lagi membaca karya2 guwa. Jatuh bangun guwa berdasarkan undian korang. Pergh macam AF lak. Hehe pape pun nanti bila dah siap setup semua and dah stabil sumanya guwa akan inform. Pastu boleh la bawak mak cik, pak cik berkunjung ke sana. Layan diri dan buat macam rumah sendiri ok. Takde apa yang nak dimalukan kat sana. 

Blog ni macam mana lak? Ha yang tu tunggu dulu guwa pikirkan. But blog ni insyaAllah akan berjalan macam biasa. Kat blog baru guwa jadi zero balik. Kat sini ok sikit kan. So manfaatkan dua2 blog. Mungkin akan ada yang mengambil alih ke blog ni sape tau kan. Hehe. Berangan je lebih. But still berwawasan tinggi. 

p/s : terima kasih sedara Ariff sebab sudi setup blog baru tu.

Sunday, August 8, 2010

Begitulah Manusia

Aku tertarik dengan satu video di fb. Tajuknya "Adik Cuma Tanya Je Ibu." Sori la aku memang jenis buta IT tahap gaban punya so aku tak reti nak upload video tu dalam entry ni. Peace (-_-"). Sama2 kita hayati apa yang peng'create' video ni nak citerkan.

******************
IBU...insan yang sering kita lupa?

Bila seronok aku cari pasanganku,
Bila sedih aku cari Mak,
Bila berjaya aku ceritakan kepada pasanganku,
Bila gagal aku ceritakan pada Mak,
Bila bahagia aku peluk erat pasanganku,
Bila berduka aku peluk erat Emakku.

Bila bercuti aku bawa pasanganku,
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah Mak,
Bila sambut Valentine, aku bagi hadiah kepada pasanganku,
Bila sambut hari ibu, aku just mampu ucapkan Selamat Hari Ibu buat Mak.

Selalu aku ingat pasanganku,
Selalu mak ingat kat aku,
Bila2 aku akan telefon pada pasanganku,
Entah bila aku telefon mak,
Selalu aku bagi hadiah pada pasanganku,
Entah bila aku nak belikan hadiah untuk Mak.

Renungkan : 
"Kalau kau sudah habis belajar dan bekerja, bolehkah kau kirim wang untuk Mak? Mak bukan nak banyak, lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah."
Berderai air mata jika kita mendengarnya. Tapi kalau Mak sudah tiada...Makkkk!!!

p/s : Hmm betul ke tidak ini yang kita balas untuk mak kita. Anda saja yang tau jawapannya. Hayati.

Saturday, August 7, 2010

Realiti Imam Muda

IMAM MUDA...program hiburan berlandaskan Islam

Entri ni bukan nak cerita siapa yang menang hari tu sebab aku yakin suma dah tahu pemenangnya kan. Masa pemenang Imam Muda diumumkan, kebanyakkan blog yang aku baca suma cerita pasal tu je. Naik boring dibuatnya. So, entri ni nak kongsi sedikit keistimewaan program yang Astro Oasis anjurkan dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Kalau korang nak tau, proram tersebut femes bukan saja di negara ni malah turut mendapat liputan media antarabangsa termasuk The Straits Times, Singapore; The Wall Street Journal; Associated Press (AP); Perbadanan Penyiaran British (BBC); Agence France-Presse (AFP); Reuters dan ARD Germany TC. So apa maksudnya di sini? Maksudnya program berbentuk keagamaan pun boleh berjaya macam program2 lain. Siap dapat liputan media antarabangsa lagi. Wah! Tahniah aku ucapkan kepada krew2 Imam Muda.

Apa lagi, kepada yang dekat luar sana mari sama2 menjayakan lagi program hiburan berlandaskan Islam ni. Dosa pun tak dapat. Yang dok pi layan konsert bukan2 tu jadah apa. Duit habis, penat pun penat, dosa pun dapat. Sapa sokong aku? Hehe. Sekian untuk kali ni.

p/s : Sumber dari Metro. Jangan was2 ok. 

Blogger Dan Kejayaan

Hari ni nak sembang sikit pasal dunia seorang blogger. Entri ni sekadar luahan perasaan newbie blogger-aku la tu. Sesapa ada idea lain sila komen ok. Satu forum terbuka untuk para blogger bertukar-tukar idea. Jom kita sama2 layan sambil pekena ABC. 
santai2 je-hehe

****************************

Setiap hari, hampir (maybe lebih) beribu blog baru diwujudkan sama ada blog itu untuk kegunaan bisnes atau just sebuah personal blog. So, persaingan yang amat sengit berlaku dalam kalangan blogger baru ni untuk memperkenalkan blog masing2. Bukan populariti yang dicari tapi just nak orang tau apa yang ingin kita sampaikan dalam blog kita-pendapat aku je. Bagi blogger yang dah femes, mereka just duduk goyang kaki kat rumah sambil tengok movie untuk cari idea baru nak update blog. Tu bagi yang full time blogger je ok. 

Ranking blog ni still berjuta-juta dalam alexa. Aiya bukan mudah ma nak femeskan sesebuah blog jika takde otak yang kreatif. Jika kita perasan, blog yang mudah mendapat rambutan sambutan merupakan blog yang banyak memaparkan tips2 berblogging and segala jenis tutorial. Blog yang patern ni sekejap je naik tambah pulak yang menulis semua tu dalam bahasa inggeris. Bagi yang tulis in Malay, walaupun ada google translator tapi bukan suma ayat google boleh translate. Contohnya-cilake, hgpa, korang, dll. Tak caye? Ok fine. Cuba translate entri ni. 

Berblogging kadang kala memberi ganjaran yang kita sendiri tak jangka. Contohnya, lihat sedara Ariff Shah-empunya blog ariffshah.com. Sekarang ni dah macam artis aku tengok hasil usaha berblogging je. Sapa jangka kan, berblogging pun boleh masuk paper. Ha tu suma rezeki dan berkat seseorang. Bila ada usaha, apa yang tak pernah kita fikirkan mungkin akan jadi milik kita-insyaAllah. Tapi niat nak jadi blogger tu mau ikhlas ok. Jangan nak gila glamour sangat. Sedara Ariff bukan macam tu. Dia still bantu newbie blogger macam aku sebab dia nak orang berjaya macam dia jugak. Betul tak Ariff? Hehe.

wajah Ariff dalam Kosmo

Ok point dia mudah je. Jadilah blogger yang ingin kongsikan ilmu bersama pembaca. Bukan suma perlu buat blog yang patern tutorial sebab dah berlambak blog jenis tu kat luar sana. Cari sedikit kelainan agar terserlah kreativiti seseorang blogger tu. Mungkin nanti kita bakal menyusuri jejak langkah sedara Ariff. So sama2 kita usaha agar impian kita tercapai. Sekian.

p/s : Sesapa ada idea lain sila komen. Berkongsi ilmu amalan mulia.



Wednesday, August 4, 2010

Ada Apa Pada Sekilas Pena

Kepada yang rajin dok lalu lalang kat blog ni, guwa nak tanya la, apa yang lu orang pikir pasal guwa bersama blog beliau? Cuba sama2 komen apa saja yang ada dalam blog ni. Nanti guwa boleh la buat improvement dalam blog yang seterusnya. Hehe.

wajah dula kala bloh ini

Apa pun guwa nak mintak maaf la kepada yang sudi datang sini baca tetapi guwa tak pi blog dia lak. Bukan apa, sekarang ni guwa berdepan masalah dengan internet. Ni pun pinjam broadband kawan. Hidup seorang blogger memang takleh pisah dari internet dan laptopnya. Tak kan nak tulis atas kertas A4 pastu scan then publish. Macam cilake lak. Kihkihih.


Pasal plan guwa nak buat domain + webhosting tu, ada sedikit masalah payment. Guwa takde alternatif lain nak bayar melainkan kena keluar hujung minggu ni pi bank in kat maybank. Adess, nak buat internet banking umur tak cukup 18 lagi. Tak kan nak tunggu bulan 9. Lambat sangat lak. Takpela guwa akan usaha. InsyaAllah suma akan ok seminggu dua lagi.

Buat masa sekarang, korang baca la dulu apa yang ada ok. Bila internet dah ok guwa tulis bebanyak entri sampai korang muntah. Nak? Ok suma, take care. Bye...

Tuesday, August 3, 2010

Guwa Nak Up Sikit

blog lagi!!!

Sebelum tu, guwa nak ucapkan terima kasih kepada rakan guwa, Abe Amir sebab sudi meminjamkan broadbandnya kepada guwa. Internet kat rumah ni ada masalah apa pun tak tau. Takleh nak connect. Memang cilake. Terbantut habis keja guwa. Tapi nak buat macam mana, internet free so tak payah dok mengada komplen macam2.

Guwa sekarang dalam proses nak maju lagi setapak dalam dunia blogging ni. Walaupun ilmu blogging guwa hanya seciput, guwa tetap nak beranikan diri untuk berdiri teguh dengan domain dan web hosting sendiri. Ilmu boleh di cari tapi keberanian sukar ditemui. Kihkihkih. Guwa sekarang dalam proses la. Tak tau la nak siap suma tu bila. Pada awalnya takde sesapa nak bantu. Akhirnya ada jugak insan baik hati nak tolong guwa buat suma ni. Siapa insan tu? Ha nanti guwa gitau sape insan tu dalam entri 1st guwa. InsyaAllah. Takot jugak kalau2 guwa terkantoi di pertengahan jalan. Harap2 tak la.

Guwa sebenarnya seorang budak yang tak bape nak celik IT. So payah jugak la bila orang macam guwa ni nak majukan diri dalam dunia di hujung jari ni. Tapi suma tu bukan mustahil untuk dilaksanakan jika diiringi dengan usaha yang tanpa putus. Perghh ayat falsafah. Benci!!! Tu la hakitkatnya. Guwa kalau belajar something yang baru, guwa akan cuba improve agar benda tu jadi lebih elok. Kecuali stadi subjek2 yang membosankan tu. Bab stadi memang guwa surrender awal melainkan stadi yang merapu meraban je. Contohnya photoshop ke, dll. Tapi guwa kena terus belajar sampai ada ijazah tak pun Phd ke. Yang tu untuk jangka masa yang panjang.

Hari ni, guwa berblogging sebagai part time je. Takde masa lagi nak buat secara full time. Banyak keja nak buat lagi. Nanti bila dah grad, sementara tunggu CEO mana2 company jemput guwa keja, so masa tu la guwa nak jadi full time blogger walaupun sekejap. Nak jadi full time blogger bukan senang. Kena rajin dalam suma bidang. Rajin bace dan suma2 la. Nanti baru dapat jadi Top !00 blogger in Malaysia. Wah hebat gitu. Guwa bercita-cita tinggi dalam semua bidang yang guwa ceburi. Alang2 dah tersangkut dalam dunia blogging ni, apa salahnya letak aim tinggi sikit nak maju ke depan. Biar nanti berdiri sama tinggi dengan blogger ternama kat Malaysia ni. Amacam? Sape yakin guwa mampu lakukan? Tunggu dan lihat ok.

Kepada yang suka baca karya guwa, nanti guwa harap korang still sokong guwa dari belakang. Jatuh bangun blog guwa terletak kepada kalian suma. Guwa just tulis. Korang yang nilai.Ok guwa malas nak cakap panjang pasal benda ni. Takot orang kata guwa cakap kosong lak. Nantikan kemunculan blog terbaru guwa ok. InsyaAllah suma kan berjalan lancar jika takde halangan dari mana2 pihak. Terima kasih kerana sudi baca. Guwa gerak dulu ok. Sekian.

Sunday, August 1, 2010

Aku Dan Kokurikulum

Hari ni guwa nak ajak korang kembali ke zaman bebudak sekolah dulu. Nak story pasal keaktifan guwa dalam bidang kokurikulum. Entri ni guwa bahagikan kepada 2 kategori yakni kategori sekolah rendah dan menengah. Sesapa nak feel lagi sila ke dapur amik popcorn adik korang pastu layan bersama yang lain.

Kategori Sekolah Rendah (SK Pokok Sena)


Awas!!! Kategori bawah umo just untuk bebudak nakal yang dah masuk 7-12 tahun kehidupan di bumi nyata. Yang terlebih umo diminta membaca untuk bebudak berkenaan. Haha ok lah tanpa berlengah lagi mari aku cerita sikit bidang koko apa yang aku aktif zaman sekolah rendah dulu.

taekwondo???

Aku stat masuk taekwondo masa darjah 5 kot. Tak bape ingat sebab dah lama. Guwa ni lembik sikit dulu but not lembut ok. Ada perbezaan antara lembik dan lembut tu. Sila jangan salah faham. Masa awal masuk dulu kekok jugak la nak sepak terajang ni. Tapi hasil tunjuk ajar Masked Rider dan Ultraman, guwa mampu melakukannya. Terima kasih sifu. Kihkihkih. Belt permulaan tentunya putih bersih. Lepas bape bulan bersama team tu nek la pangkat sikit. Guwa terus langkau satu belt. Perghh kuat jugak guwa ni. Tapi guwa rasa antara sebab guwa langkau satu belt tu sebab tulang kaki guwa masa tu lembut lagi dan mampu buat aksi kat bawah ni...


caye tak? tu la hakikatnya

Guwa kalau bab kangkang-mengangkang ni juara la. Tapi tu suma waktu skolah rendah je. Masuk skolah menengah tak praktis dah. Kalau try buat jugak insyaAllah kangkang macam tu sampai orang angkut guwa ke hospital. Belt terakhir guwa bersama taekwondo ialah biru tua. Tak sempat guwa nak rasa black belt. Sebabnya nanti guwa cerita. Selama guwa bersama team tu kat sekolah dulu, guwa penah masuk satu je kot pertandingan. Tu pun kalah. Cilake. Lepas pada tu, sifu guwa just bawak pi training setiap hari Jumaat kat Alor Star. Yang tu je kot yang guwa aktif semasa di sekolah rendah dulu. Yang nasyid, boria tu just nyanyi untuk hari anugerah cemerlang je. Tak wakil pi mana2 pun. So tak payah cerita.

Kategori Sekolah Menengah (SMK Dato' Syed Omar & SBPI Kubang Pasu)

Result UPSR guwa just 3A2B je. So guwa just bersekolah di sekolah harian biasa yang jauhnya dalam 22km dari rumah guwa. Masa kat sekolah menengah guwa tertarik pulak kat team Kor Kadet Polis. Mungkin sebab bunyi hentakan masa depa tengah kawad tu kot. Or maybe sebab uniform depa. Tak kisah la apa pun. So akhir form 1 aku join team tu. Bila dah join satu team so takleh dah nak aktif dalam team lain. Sebab tu belt taekwondo guwa tersangkut sampai biru tua je. Masuk form 2, 6 orang yang sama umo dengan guwa termasuk guwa dah diserap masuk ke team utama Kadet Polis sekolah tu. Hebat2. Hehe. Kami kira budak2 termuda dalam team tu. Yang lain form 4 dan form 5 je. Yang form 3 taknak join sebab PMR. Lantak korang la asalkan aku dapat join team yang kira gempak la jugak zaman tu dulu. Suma orang kenal masa zaman kegemilangan Kadet Polis SMKDSO. Sebab tu bangga tu.

Tahun 1st aku join, kami dah sampai tahap negeri. Aku tak ingat dapat no. bape masa kat negeri tu tapi yang pasti bukan johan la. Hehe. Bila masuk 2nd year lak, teruk sikit la sebab masa tu aku dah form 3. Nak PMR lagi but aku still aktif berkawad ni. 2nd year aku join sampai dapat naib johan peringkat negeri. Alhamdulillah result PMR aku pun baik (8A), so aku berpindah ke SBPI Kubang Pasu masa form 4. Sebelum pindah sempat lagi naik pangkat kopral. Hehe dapat jugak pangkat. Selama aku bersama team Kadet Polis SMKDSO, aku hanya penah pi menembak. Tak penah pi mana2 perkhemahan yang grand2. Lepas aku pindah baru depa pi berkhemah merata tempat. Cilake.

mana satu guwa???

Masa kat sekolah baru tak brape aktif sebab skolah still baru. Tak femes lagi aktiviti kokurikulum ni. So aku pun malas la nak buat pala giat dok tergedik-gedik ajak orang kawad sana sini. Kat tempat orang so ikut cara orang. Lagi pun aku pun masih baru lagi masa tu. Kira rezeki juga la kat sana. Aku dapat pangkat sarjan waktu form 4. Kiranya dalam masa setahun dua kali guwa nek pangkat. Cayelah. Tapi guwa mantain pangkat sarjan sampai berhenti skolah. Takde rezeki nak merasa Sub Inspektor. Huhu. Kira ok la kan. Ada jugak pangkat walaupun seciput je. Masa kat sini guwa penah rasa perkhemahan daerah Kubang Pasu dan menembak. Best jugak la. Tapi yang leceh tu sebab guwa ketua. Aku ni mana ada lagi ciri2 pemimpin yang berwibawa masa tu. Sapa suruh aku jadi ketua sangat. Hehe. Sekian.

p/s : Cilake panjang entri ni. Harap korang enjoy (-_-")

Saturday, July 31, 2010

Duhai Si Gadis

Aku baru balik dari membeli belah. Penatnya sedikit terasa sebab sepanjang perjalanan terpaksa berdiri dalam bas kecuali dari KL Sentral ke Syeksyen 2. Ok lupakan pasal tu dulu. Terbaca artikel Bukti Cinta Gadis Remaja dalam Metro tadi. Hai apa nak jadi ni duhai si gadis. Sampai sanggup mengelar lengan demi nak tulis nama pakwe yang entah jadi suami ke tak pun tak tau. Bodoh2... Ada cara lain ok kalau betul2 gian sangat nak tunjuk korang tu sayang bangat sama mas korang yang gantang2 tu. Kalau toreh tangan tu bodoh anjing namanya. Ops terlepas cakap.

berbaloikah???

Adess sakit tu toreh lengan sendiri. Sapa dah try sila tinggal komen untuk dikongsikan bersama. Terima kasih. Aku dapat tau perbuatan cilake ni dah jadi trend muda mudi zaman ni. Betul ke? Hai sape la lakhanat yang stat buat benda ni. Kasi potong kepala baru tau. Macam2 trend kita ikut yang kadang2 tak masuk akal langsung. Rasa macam bodoh je kan. Tadi aku nampak ada pompuan jadikan zip beg sebagai anting2 beliau. Macam keldai dah aku tengok. Kihkihkih... Ada otak pakai sama ok. Jangan nak melawa sampai nampak diri tu ketandusan IQ a.k.a terencat. 

Satu lagi benda yang buat guwa nak marah ni bukan apa, mesti korang suma dapat teka dah kelompok masyarakat mana yang majoriti terbabit ngan benda jadah ni kan. Haha mestilah kaum Melayu. Cayelah Melayu but nape stupid sangat. Buat benda lain boleh gak aku nak berbangga tapi buat benda macam ni. Boleh blah jela aku ucapkan. Perbuatan tu seolah-olah cipta tatu yang sah2 haram. Korang sedar tak? Yang tak sedar lagi meh sini guwa nak lempang sikit. Amacam? Satu lagi, silap hari bulan boleh kena penyakit kalau  benda yang korang guna tu tercemar. Ok ada sesapa nak try lagi? Meh sini guwa boleh tolong torehkan guna pengcungkil gigi. Nak?

p/s : Kreatif kan masyarakat kita. Malaysia Boleh!!!

Friday, July 30, 2010

Blog Duniawai vs Blog Ukhrawi

Sebuah tajuk entri yang agak panas untuk di'update'. Tapi pape pun jangan nilai sesebuah entri just dari tajuknya tanpa membaca. Kalau anda buat begitu, guwa tak teragak-agak nak kata korang bangang. Ok? Apa kata korang tenang dulu. Tarik nafas sebab guwa nak ajak korang berpikir sikit. Ok ready? Jom layan...

*******************

apa itu blog?

Bagi aku, blog ni merupakan satu tempat di mana aku boleh kongsi apa-apa yang terjadi di sekelilingku bersama korang suma. Aku bukan artis nak buat program sendiri kat kaca TV anda. So, inilah tempatnya. Selain itu, aku jadikan blog ni sebagai part time job aku. Kalau zaman dulu kala, para student buat keja part time kat 7e nak tambah pendapatan, tapi zaman sekarang just duduk depan laptop pastu muntahkan idea yang ada dalam kepala otak korang, pun boleh jana pendapatan. Tapi aku tak nak sentuh bab jana pendapatan melalui blog sebab aku tak berjaya lagi dalam bab tu. Still dalam proses.

Ok, kita sentuh lak pasal tajuk entri ni. Dalam sesebuah masyarakat, mesti terdapat beberapa kelompok yang berpikiran berbeza sama sekali. Sebab itu dalam dunia blogging, ada blogger yang manjadikan blog depa sebagai medium untuk berdakwah. Dan ada jugak yang jadikan blog depa sebagai diari online untuk dikongsikan bersama. Semua ada hala tuju masing2 dan terserah macam mana nak manfaatkan peluang yang ada. Kadang2, ada sekelumit ilmu yang terselit dari penulisan kita yang dapat dimanfaatkan oleh insan lain. So, kita kira berbakti jugak la ngan ilmu yang disampaikan walaupun tidak sebesar mana.


tingginya langit tu

Blog aku ni kiranya blog duniawi la. Tajuk je skema tapi isi takde sangat nak kongsi. Orang yang berilmu digalakkan menulis blog dari orang tak cukup ilmu macam aku ni. Sebabnya mudah, bila ada ilmu takkan nak simpan sorang2. Cilake la tu. Tak sedar ke ilmu itu pinjaman je. Kongsi2 la sama. Ha kan dah kena. Tapi masalahnya orang tu dah kongsi but pembaca pulak malas nak tuntul ilmu tu. Macam2 kerenah manusia ni. Itu la, ini la. Insan macam aku kiranya lebih baik menulis dalam keadaan macam ni dulu. Bila ilmu dah penuh di dada baru beralih arah pulak. 

So konklusinya, dakwah tu perlu dilakukan oleh setiap yang bergelar muslim tapi caranya mungkin berbeza. Ada yang secara terang-terangan dan ada yang secara sembunyi. Apa2 pun niat tu mesti betul. InsyaAllah, Allah akan permudahkan setiap urusan kita. Jangan tau nak salahkan orang je ok. Nah aku kasi sikit cenderamata untuk korang yang baca...


Dari Muaz bin Jabal, Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermksud: "Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut." (Riwayat al-Tarmizi no. 2693)



p/s : khutbah jumaat di blog guwa

Lawak Ke?

Bangun pagi on laptop jap tengok komen2 dari pembaca. Oh tidak. Komen guwa dapat sikit2 je. Malas betul korang erk. Apa salahnya sambil berblogwalking tu singgah baca jap satu dua entri guwa ni. Mana tau terpikat ke. Hehe. Semalam masa bukak fb, guwa tertawa sebentar melihat satu poster ni. Haha macam cilake sape yang buat poster tu. Posternya ada kat bawah :

apa kes ni woi!!!

Macam jadah lagi, kan? Aku nak gitau, minah tu bintang porno. So jangan la masukkan dia dalam perihal agama ni. Macam tak elok bebenar je. Amik la orang len kalau terdesak nak buat iklan pun. Guwa ada ok. Sila contact guwa kalau nak guwa jadi model syarikat lu orang. Guwa jamin syarikat lu orang meningkat naik. Ok tu tipu. Jangan buat dah ok. 

****************

Bape bulan dah erk guwa berblogging ni? Entah tak ingat. Ok pape pun guwa nak ucap terima kasih sebab ada yang sudi baca blog guwa. Guwa rasa nanti guwa nak buat website la. Ada sesapap nak bantu? Ada website baru serius sikit kan. Tapi tu la, blog guwa ni bukan blog yang cerita pasal dunia ke, pasal tutorial ke, pasal tips berblogging ke, tapi blog merapu je. Macam tak kena nak buat website kalau isi blog macam jadah lagi. Ye tak? Pape pun guwa mintak pandangan dari lu orang. Sila kemukakan cadangan di ruangan komen.

ini yang guwa nak


p/s : kalau nak buat website nak guna domain apa erk? afiqaiman.com/afiq.com/aiman.com/sekilaspena.com

Thursday, July 29, 2010

Jom Story Sikit

UiTM Puncak Alam

Nampak tak gambar tu? Ha tu la tempat guwa belajar sekarang ni. Sori la. Gambar tak elok sebab pakai SE W660i je. Not DSLR yang aku idamkan tu. Haha pape pun ok la ada jugak kamera nak ambil gambar kan. Dah lupakan bab tu. Seperti yang sedia maklum, aku student asasi engineering kat sini yang baru masuk 2nd half 1st semester. Lama lagi nak habis ni. Takpe sabar. Lagi pun kolej kat sini best sebab still baru. Ok la kan dapat jugak rasa kolej serba baru ni. Yang kat atas tu bukan kolej k. Yang tu fakulti. Nak tengok kolej sila klik sini.

Bila jadi 'budak u' ni, nak buat apa pun bebas. Sape nak amik tau pasal kita? Takde sesapa ok. So buat la apa pun ikut suka hati mak bapak korang asalkan jangan kacau hidup guwa sudah. Kalau dok mai jumpa guwa citer ada masalah guwa lepuk korang sampai lunyai. Tau lunyai apa? Nak try? Meh la. Ops lawak je tau. Ok macam ni. Kalau korang ada masalah peribadi sila jangan cari guwa. Kalau ada masalah kewangan lagi la jangan cari guwa. Senang citer jangan sesekali cari guwa, ok? Thanks sebab paham. Caye sama lu orang.

Selama guwa kat sini, guwa penah keluar sebanyak 69 kali dua kali je. Kali 1st guwa ke Shah Alam je. Yang 2nd jauh sikit, ke Low Yat. Ok la kan. Dapat jugak merasa tempat orang. Guwa tak pandai sangat nak pi ngaji oversea. So, luar dari negeri sendiri pun cukuplah. Perghh pasrah giler ayat tu. Hehe. Takpe maybe peluang tu ada lagi. Suma rezeki ada kat tangan-Nya. Ye tak? Kita just mampu duduk atas sejadah dan berdoa agar dimurahkan rezeki dari nuffnang dan mangga ads.

ni untuk korang

Haha ok la suma. Kalau ada cadangan, aku sentiasa tunggu di ruangan komen. Sila komen sepuas hati anda. Kepada yang suka blog ni sila teruskan kesetiaan anda bersama saya. Rajin-rajinlah komen sebab inspirasi saya datang dari situ. Tengok, kan dah terskema sebentar. Cilake. Haha. Ajak ramai lagi mengenali blog guwa ni. Tanpa anda sekalian, guwa bukan sesapa. Bye...


p/s : Be nice to people on your way up because you'll need them on your way down.

Wednesday, July 28, 2010

Rapat-Rapat Bersama Pembaca

Alhamdulillah. Guwa kekenyangan sebentar. Baru sampai bilik je ni. Tadi turun cafe mengcekik tengah hari. Pekena ikan keli sekor sebab dok tengok 'body' si keli tu melentik macam maria ozawa semacam je. Kihkihkih... Ok guwa curi sikit masa ni nak update 1000 ke 2000 entri baru. Satgi masuk Zohor guwa publish la tak kira siap ke tak. Lantak korang la. Tapi gerenti sempat punya. Bukan nak cerita pasal sejarah pun.

****************

apa kes guwa tarok ini gambaq

Entri ni guwa tulis sebab nak cari jalan macam mana guwa mau dekatkan diri bersama pembaca guwa. Guwa nak jugak hargai para pembaca guwa. Apa guna guwa maju seorang diri tanpa ingat jasa korang kat blog guwa ni. Tak ke cilake namanya. Ok la suma. Setakat ni, apa yang korang boleh buat nak bagi kerjasama kat kempen 'Rapat2 Bersama Pembaca' ni ialah, tu ha korang nampak tak kotak fan page tu, sila like kat situ. Tak payak pun just tekan like. Satu klik je dah cukup. Kalau korang nak guna chrome boleh lak double klik nak launch benda alah tu. Ok, yang tu 1st. Kedua pulak, kalau yang rajin, sila jadi follower guwa. Yang ni banyak klik sikit tapi setiap anda klik free. Jangan risau coz tiada charge per klik dikenakan untuk jadi follower. 

Bagi sesiapa yang lagi rajin, sila klik setiap rangkaian iklan yang ada dalam blog ni. Hey yang tu melampau. Hehehe... Ok, amacam? Payah  ke? Semestinya tak jika anda ikhlas. Apa2 cadangan nak improve blog guwa boleh hantar surat ke :

Peti Surat Guwa, 
Lebuh Raya Utara-Selatan,
No, 0 Jalan Cilake,
Mana2 Negeri Nurul Iman.

Tu kalau sesapa yang nak tulis surat lebih dari 10000 perkataan saje k. Kalau yang teringin nak email boleh buka Yellow Pages. Cari Afiq Aiman. Ok? Haha takdelah. Suma gurauan je. Kalau ada pape buka jela fb tu. Cari Afiq Aiman. Aku aktif fb je. Formspring, twitter dan yang se'jadah' dengannya ada, tetapi tak pandai guna sangat. Ceq buta IT sori la. Oh dah nak azan. Guwa blah lu k. Assalamualaikum.

p/s : sebarang komen amat dialu-alukan oleh guwa.
                  

Tuesday, July 27, 2010

Aku Bila Pulak???

Tengok kejayaan sedara Ariff Shah sekarang ni. Perghh macam artis dah. Aku yakin blogger yang selalu amik tau perkembangan blog dia asyik tulis pasal kejayaan beliau, kan? So tak payah aku nak cakap pasal tu sebab korang boleh baca sendiri dari blog orang lain. Tak pun rajin-rajinlah baca blog Ariff sebab blog dia amat berguna untuk newbie blogger macam aku ni. Ada pasal SEO la, Alexa ranking la dan macam2 entri yang berguna untuk tingkatkan trafic blog korang. Just check it out k...

************************

macam mana erk???

Kejayaan tu bukan datang bergolek ye tak? So kena la ada usaha baru boleh dapat apa yang diinginkan. Dalam dunia berblogging ni, apa yang aku ingin capai ialah : 
  • nak ada follower yang setia dengan blog ni 
  • teringin nak baca komen 'berjuta-juta' dari korang-sebagai tanda penghargaan buat sesebuah entri
  • bila suma dah stabil, nak buat domain or web hosting sendiri-yang ni perancangan masa depan
  • nak orang tau kewujudan blog aku, bukan kewujudan aku
  • nak macam2 lagi yang kadang2 melampaui batas, so malas nak cakap
Tu la sedikit sebanyak apa yang aku nak dalam berblogging ni. Amacam? Tak membebankan sangat kan. Aku yakin boleh capai suma tu. Lagi pun aku baru lagi. InsyaAllah dua tiga bulan lagi kukuh kot nama blog ni. Faktor penting yang aku kena buat nak bagi orang kenal blog aku ada satu je, yakni blogwalking. Ha aku cukup malas nak pi satu2 blog tinggal jejak. Tangan ada dua je. Masa lak terhad. So kekadang tu mana sempat. Kalau rajin korang jela tolong promote blog guwa k. Boleh claim kat nuffnang. Kihkihkih...

Setiap entri aku lak rasanya takde la meleret panjang sampai boleh buat korang lentok. Aku tak nak tulis entri yang panjang lebar lagi sebab aku takot korang bosan. Lagi pun blog ni just blog santai  je. Nanti2 la guwa bangkit dengan idea yang serius. Perghh tunggu dan lihat betapa seriusnya guwa nanti. Jangan nangis lak. Erm pasal nak update pulak, guwa tercari-cari lagi benda yang guwa boleh jadikan bahan nak berceloteh di sini. Sesapa yang nak dirinya dijadikan bahan blog guwa boleh hubungi guwa di talian... Sekian.

p/s : Sesapa yang nak jadi sifu guwa dalam dunia ni sila tampil bersama blog anda yang sudah kukuh kedudukannya...Kihkihkih lawak je

Monday, July 26, 2010

Riuh Bersama Sedara Afiq

Ya, petang2 macam ni merupakan masa untuk bebas daripada segala anasir subjek yang tough2 tu. Masa ni la aku akan guna untuk update blog ni. Agaknya berape ramai yang suka baca blog guwa ni? Entahlah. Maybe sepuluh orang je kot tak pun kurang lagi dari tu. Pape pun guwa ucapkan jutaan terima kasih kepada yang sudi bertendang bertandang ke sini dan sudi baca nukilan guwa yang takde input langsung ni. Ye tak? Kalau hgpa perasan, blog brader2 senior tu sehari sampai lima enam entri baru depa tulis. Kalau aku tulis lima enam entri sehari alamatnya kempis otak guwa. Ilmu guwa bukan banyak mana pun. Cukup nak bagi makan anak bini je. Kihkihkih...

adakah ini gambarannya??? taknak la u

Petang2 macam ni selalunya orang turun main kat bawah kan? Aku dulu rajin la main bola, pingpong, futsal dll. Kadang2 bola jaring pun main gak. Ok, tu tipu. Eee apa kelas otot sana sini tapi dok tergedik-gedik main game bebudak pompuan. Hehe sori sedikit kecelakaan di situ. Sekarang dah malas la. Orang pun tak ramai yang turun main. Dok main menatang apa pun tak tau dalam bilik depa. Takkan aku nak pi main bola sorang2. Terasa gila pulak diri ni nanti. So bek dok dalam bilik update blog, kan? (Alasan yang agak bernas)

Erm hari ni dah 26hb Julai. Tinggal bape hari je lagi nak posa kan. Kepada yang posa khatan sunat tu syabas guwa ucapkan. Guwa tak try lagi posa kat sini. Gerenti 1st Ramadhan guwa pengsan apabila sedang mendaki tangga ala2 Batu Caves tu. Cilake. Cubaan yang agak padu la jugak kali ni. Takpe, InsyaAllah suma ok jika niat tu ikhlas. Kan2? Wah posa kali ni lain dari yang lain. Haha sape tau sebab apa sila duduk diam. Syyyy...

******************

Hai, bila nak habis stadi pun tak tau la. Aku ingat bila keja nanti aku nak pi tempat2 yang ada panorama yang indan nian. Ceywah berseni bahasa lak. Contohnya kan, Korea ke, Jepun ke. Aku suka tengok tempat yang ada panorama alam semula jadi yang ala2 wonderland gitu. Damai je rasa hati ni. Aku teringin benar nak pi tempat sedemikian rupa. Err ada sesapa nak sponsor guwa tak? Makan minum and suma disponsor sama lu orang. Amacam? Ada berani? Haha mesti suma angguk tak berani kan? 

aku suka tempat macam ni

Ok la. Pape pun ni suma just sedikit keinginan guwa di muka bumi ni. Suma orang ada keinginan masing2 so kongsi2 la sama. Ok la guwa rasa sampai ni dulu kot. Guwa dah buat jadual waktu untuk online yakni petang dan dari 11pm untill 2am je. Tu suma untuk kebaikan guwa tetapi tak tau la sama ada guwa boleh ikut ke tak timetable tu. Guwa try k. Kalau lu orang rajin, guwa jemput lu orang pi baca nukilan seorang gadis yang mengisi kekosongan hidup guwa. Klik sini... Sekian

p/s : erm sedikit luahan hati...hehehe

Sunday, July 25, 2010

Just Muntahan Idea

3.08PM... Hati kecil ni mula meronta-ronta. Jari jemari sibuk memperkemaskan diri. Tarian demi tarian bakal dipentaskan di atas papan kekunci ni. Lihatlah... Fikirlah... Bicarakan ia dengan sepenuh jiwa dan ragamu wahai sang perantau...

***************

Pergh!!! Sedikit mukaddimah yang takleh blah. Hehe. Terasa nak update blog lak saat2 macam ni. Sang mata tak bagi lampu hijau untukku tidoq. Dah la baru sampai Puncak Alam je ni, alahai... Erm takpe, aku amik masa ni untuk update sedikit sebanyak pasal blog yang ntah pape ni. Boleh jugak hilangkan rasa boring, kan? Padahal banyak lagi keje aku kena buat, saje nak habiskan masa. Dasar manusia tak pandai manage time betul la aku ni.

Ha hari ni kira last la cuti mid sem guwa bai. Seminggu cuti guwa tarak rase pape pun. Guwa bangun pagi, guwa mengcekik, guwa mandi, guwa tengok tv, guwa tidoq. Dah macam bangkai mayat hidup guwa rasa. Cuti memang best tapi slot yang terisi waktu saat2 kecutian tu yang buat jadi tak best. Try waktu cuti pi diving ke, camping ke wah cambest sikit kan. Takde la memondan sepanjang cuti tu. Asyik terperap je dalam rumah. Apa kes lu bai???

ok gak dok dalam hutan ni

Ok dah. Tutup bab bercuti yang hanya menyedihkan. Tettt..............(aku tertido). Penat kot, sebab tu letak je kepala atas bantal terus dibuai mimpi. Baru terjaga je ni teringat entri ni still tergendala. Tak best la cam gitu. Jangan buat kerja separuh jalan. So aku kembali ke laptop ni dan terus memuntahkan idea2 yang baru dapat hasil 'penangkapan' idea dalam alam mimpi tadi. Fresh lagi umpama ikan yang baru dinaikkan oleh nelayan. But apa pun, kepala guwa dah pening, guwa nak rehat sikit lagi. Cukupla dulu setakat ni entri guwa kali ni. Bace jangan tak bace...

p/s : sat je masa berlalu tapi insan dalam diri ni still tak jumpa kebenaran hakiki...

Thursday, July 22, 2010

Terima Kasih


p/s : Saje habiskan masa dengan photoshop. Teringat nak update so itulah hasilnya yang tak cantik pon...

Alahai Ayam

Adess apela nasibku malam ni. Tadi, aku turun check it out sisa2 makanan kat dapur tu. Malam2 macam ni besa la, lapaq je kejenya. Angkat tudung salji ternampak lauk pauk yang masih enak di makan. Ops ni bukan sisa ye. Takde orang sentuh lagi. Aku pun cangak bapak lagi, terus amik piring nak mengcekik la. Ayam masak ape tak tau. Aku buta resipi sori la. Aku pun mula la aksi cekik darahku dengan begitu lahapnya.
bukan yang ni ok

 Sambil dok cekik tu, aku pun terpikir nak buat satu cerita pasal termakan benda basi ni. Kiranya nak buat cerita fiksyen gitu. Untuk menghiburkan korang semua gak. Perghh baguskan aku ni. Kihkihkih... Tiba2...ada benda dok gerak2 kat makanan yang aku sedang jamah tu. Cilake ada ulattttt!!!!!!!!!!!!!!! Oh ok. Sila kosongkan jamban dua tiga hari ni. 

p/s : Nasib baik baru dua suap...kalau tak...muntah hijau aku dibuatnya...eee!!!

Tuesday, July 20, 2010

Memori Ramadhan

Sebelum tu aku nak korang suma hayati kisah seorang hamba ni. 1stly aku nak panjatkan syukur ke hadrat Illahi kerana aku masih bernafas sampai ke hari ni. InsyaAllah jika umur masih panjang dapatlah aku rasai nikmat puasa untuk bulan Ramadhan kali ini. Jika ada yang dah kenal aku sebelum ni mesti korang dah tau apa yang jadi pada hidupku kan. Kadang2 aku terpikir bila la aku nak berubah. Takkan nak tunggu hari tua yang kita sendiri tak pasti kehadirannya. So, aku nantikan bulan Ramadhan kali ini dengan penuh harapan agar aku mendapat hidayah Allah. Sama2 la berdoa untukku wahai sahabat.



**************************

Ok selesai mukaddimah yang sedikit skema tu. Berbalik kepada tajuk kita hari ni, Memori Ramadhan. Kita muslim mestilah kita wajib posa ye tak? Setiap dari kita mesti ada memori sepanjang berposa tak kira la posa setengah hari ke, posa makan je ke or posa yang sebenar-benar posa. Untuk entri ni aku just nak kongsi memori Ramadhan zaman aku kanak2 ribena dah la. Bila dah besar dah pandai nek kepala so banyak benda jahat yang aku buat. Tak payah la nak cerita pasal suma tu. Tak elok bro buka pekong di dada. Eh betul ke bahasa aku. Hehe lantak la.

Aku stat posa bila erk? Entah tak ingat tapi yang pasti memang dari kecik la. Zaman tu dulu memang posa yang ganjaran pahalanya full beb. Mau taknya, waktu bebudak dulu bukan tau apa lagi. Orang suruh posa kita pun posa la. Aku ni satu je bila time bulan posa ni, 1st day posa tobat muntah. Muntah lak lima ke 15minit sebelum berbuka. Budak2 kan sementara nak besa macam tu la. Tapi bila dah besar takde la 1st day posa pun muntah. Malu la. Telan balik kalau nak muntah pun. Eeee loqlaq. Cilake...kihkihkih.

Ha sekarang kita masuk bab nak mengcekik lak. Macam besa la bila masuk je bulan Ramadhan para mak tak payah pikit soal nak masak. Suma makanan untuk mengcekik darah bila azan maghrib berkumandang ada dijual di bazar Ramadhan. Just tunggu kat rumah sambil layan upin ipin sementara encik bapak berkorban masa pi shopping kat bazar tu. Kalau aku ikut encik bapak macam besa la, suma benda nampak sedap di makan begitu sahaja. Bila time bukak nah, sentuh pun tak. Ha kan dah bazir. Besa la nafsu makan bila tiba bulan posa ni sape tak tau kan. Apa yang kita nampak sedap pakai nak rembat je tanpa pikir panjang. Last2 makanan tu masuk dalam perot tong sampah. Kecelakaan je suma tu.

nah amik kau ramai giler


p/s : Nantikan bulan posa ini dengan penuh debaran. Manfaatkan bulan posa kali ni sebab bumi ni dah tua takot tak sempat nak rasa bulan posa tahun hadapan...

Monday, July 19, 2010

Sembang Petang

Celik je mata dah petang.  Adess rasa rugi pulak tdoq tadi. Mau taknya, lepas mid sem break ni ada test komputer lak. Tutorial fizik pun tak buat lagi. Tutor dah bagi warning keras kalau sape tak siap keje yang beliau bagi dikira tidak hadir kelas pada hari tu. Cukup tiga hari tak hadir maka familiku kat kampung ni bakal menerima sekeping surat cintan dari pihak U. Perghh so cruel...Takpe, berani buat salah berani tanggung la. Baru jantan namanya. Kihkihkih...Jom kita layan sambil pekena secawan kopi ngan sedikit kuih muih.



****************

Kepada hgpa suma, aku memang ketandusan idea sangat2 ni. Tak tau nak tulis apa. Tu la padahnya kalau malas membaca ni. Aku ni memang pemalas sikit. Tau nak benda mudah je tanpa usaha dulu. Tadi dalam 'muka buku' pun kena sound dah ngan sedara Zack. Kihkihkih sori la bro susahkan hg. Aku usaha sendiri pun dapat gak, saje malas. Petang2 macam ni apa topik yang kaw punya kita nak sembang erk??? Nak bercakap pasal Malaysia yang aku sendiri tak tau hujung pangkalnya, ewww tak la tobat tertidoq satgi. Lagi pun ceq ni bukan pandai nak berpolitik ni. Silap satgi ha mau ISA jadi destinasi ceq seterusnya. No men!!!

Kalau aku nak story pasal kekejaman Zionis kat sedara mara kita nun jauh di bumi Palestin tu rasanya korang pun tau apa yang jadi. Dalam facebook pun bercanggah page yang korang like berkaitan isu tu tapi sekadar like jela. Ye tak??? Tak payah tipu la. Erm k. Kalau nak cakap pasal tutorial blog pulak lebih baik korang tak payah caye kat aku. Aku baru je dalam dunia ni. Aku tak tau banyak benda lagi. Kalau nak tau pasal tutorial kejadah apa ni pi baca kat blog orang len. Aku bukan jenis tamak, suma nak bedal kat aku sorang. So pi la baca blog orang len sama. Boleh mempelbagaikan ilmu di dada. Ye tak??


Alamak korang...dah nak maghrib la. Sori la tak sempat nak sembang. Mak kite cakap an jangan balik lewat2 ada setan ikut satgi. Tak nak ah kite akot auw. Kihkihkih kite blah dulu k. Tatatititutttttttttttt...Maaf talian terputus...Arios amigos


p/s : Macam ni la bila ketandusan idea tapi sangap nak mengupdate blog. Padan muka...

Sunday, July 18, 2010

Slot Merapu Malam Minggu

Anda kini sedang nyenyak dibawa belayar bersama bahtera merapu meraban di Sekilas Pena. Aku akan jalankan sedikit peng'update'an sebagai langkah berjaga2 untuk menarik lebih ramai pembaca ke blog ni. Kepada semua pihak yang ada 'cable' yang kuat, sila gunakan 'cable' anda untuk memperkenalkan blog ni kepada orang lain. Trimas...

**************


Takde apa yang aku nak story sebenarnya. Just nak gitau aku dah boleh lukis guna photoshop. Trimas kepada En. Zack atas tutorial yang beliau ajar kepadaku tadi...Cyelah.
baru testing ok!!!

Friday, July 16, 2010

Segmen Wanita Bersama Dr. Afiq

Ehem Assalamualaikum suma para pembaca sekalian. Hari ni dalam segmen tajaan, kita bersama Dr. Afiq, pakar segala penyakit dan turut menyebarkan penyakit. Penulis kali ni nak membawa anda sekalian merangkak lebih jauh dalam bumi ni nak menyingkap ragam insan bernama manusia. Kita akan menyusur satu persatu kisah hidup khalifah yang diciptakan-Nya di atas muka bumi ni. Tetttttttt..........Mukaddimah yang macam cilake tamat setakat itu...

**************

Tadi Idham Hakim(membe) ada tag aku dalam sekeping A4 yang agak style la jugak. Aku ni bukan alim sangat nak komen2 pasal benda ni tapi just nak bagi opinion jelah. Nak trima ikut suka tak nak tak payah kata apa. Understand???


Ha yang kat atas tu la A4 yang dimaksudkan. Hentikan gangguan seksual terhadap lelaki. Amacam suma, boleh tak ni aku nak teruskan? Ha lantaklah ni kan blog aku. Bukan aku boh gambaq blue pon. Apa yang hgpa faham ngan gangguan seksual terhadap lelaki ni? Aku pun tak tau sangat pasal ni tapi aku cuba k. Bagi aku la, gangguan seksual terhadap laki ni jadi bila si wanita ni mula dedahkan aurat sana sini. Dedah sana, dedah sini perghh smat siot!!! Mau tak ganggu, kacau bilau nafsu dibuatnya. Wanita ni senang je cara gangguan seksual dia kat laki, tak payah dok pi meraba, pi 'tayang' yang mana patut sudah. Amacam stuju??? Ha setel bab definisi gangguan seksual. Haha.

Kadang2 aku ada jugak dengar orang dok kata " Depa(kaum hawa tapi bukan suma) ni awat? Aku bagi sluar elok depa bagi ketat. Aku bagi kain labuh depa bagi singkat. Kalau aku tak bagi apa kot baru tau." Ha kalau yang tu takpe lagi. Aku takot ni yang depa kata "Aku bagi seluar elok depa bagi ketat. Aku bagi kain labuh depa bagi singkat. Aku bagi tettttttt...baru ketahuan kot." Nah kalau yang tu punggah hgpa si kaum hawa oi. Bukan niat aku nak jadi alim ulama kat sini. Aku pun sedaq diri aku sapa. Tapi aku sekadar nak kongsi pendapat. Tak salah malah amat digalakkan ye tak? So no point di sini just tengok balik diri tu pastu nilai sendiri. Adakah selama ini anda yang memberi gangguan seksual kepada lelaki? Anda saja yang tau jawapannya. Arios amigos...

p/s : Sebuah entri just suka2 sebab di'tag' tadi dalam facebook. Sapa terasa padan muka hgpa...Kihkihkih

Cerita Masa Haluih Dulu

Ni aku nak buka cerita masa aku haluih dulu. Tapi sebelum tu hgpa tau tak haluih tu apa? Haluih tu equal to kecik la. Besa la aku ni kan Kedah mari so macam ni la loghat aku. Tak payah dok buat pelik. Idea nak tulis entri ni mai waktu dok ralit baca blog sedara ZackZukhairi. Best blog mamat tu. Kalau rasa nak hilangkan duka nestapa situ la tempatnya. Jemput la pi sana. Zack aku sedang buat promosi blog hg ni. Ok tak? Hehe...

**********************

Dulu waktu kecik aku ni memang jenis suka isap puting. Puting yang aku maksudkan macam gambar kat bawah ni...Jangan salah tafsir ok
Ha tu la yang aku maksudkan. Cilake kalau hgpa pikir lain. Aku masa kecik dulu memang gian gler ngan benda alah tu. Balik dari tadika terus cari benda tu. Selalunya ada dua. Satu unntuk isap dan satu lagi untuk gelintir(xtau specific word dia) kat muka. Macam bodo je kan. Memang pon. Aku isap benda alah tu sampai umo 6thn kot. Cilake dah besar pun isap lagi buat malu kaum je. Haha tapi tu suma cerita dulu kala. Sekarang tak isap dah. Kalau isap lagi aku taknak idop dah. Malu sial!!! Habit tu sekarang dapat kat adik laki aku lak. Banyak gler koleksi benda alah tu. Ada yang dah koyak gara2 digigitnya tapi ayah aku simpan. Nak bagi bila dia besar nanti. Ha padan muka hg. Boleh buat hantaran masa nak kawen nanti. Hahaha.

Macam mana aku berenti dari isap benda tu erk? Ha my mom gtau macam2 cara dah dia ikhtiar nak bagi aku tinggalkan benda alah tu tapi tak berjaya gak. Last2 satu hari ada musang masuk umah ke apa xtau tak ingat. Tapi memang ada la musang hari tu, aku nampak sendiri. Ha takot gler la time tu kan masih kanak2 ribena lagi. Pastu aku mintak puting nak isap. Tau my mom kata apa? Tu ha musang tadi dah amik puting hg. Nah cuak aku. Tak mintak dah lepas tu. Takottttttt...Yang adik aku lak lagi teruk. Boh cabai la, sambal la kat puting tu tapi dia pi basuh pastu isap balik. Payah betul jenis tu. Kalau koyak satgi suruh ayah aku kluar beli la kat kedai. Tak dak puting = tak tido. Cis!!! Isap satu je tapi yang buat spepart perghh belunggok(banyak). Yang tak celah hidung pun ada. Takleh blah betul. Satu lagi perangai aku masa dulu kala ialah aku suka suruh orang buat sekali lagi apa yang depa buat. Orang baru sudah berak aku suruh berak sekali lagi tak ke cilake namanya. Nak melabur apa pulak pun tak tau... Apa pun tak payah gelak kat orang. Hgpa pun ada kan cerita lucu zaman kanak2 ribena dulu. So biarlah jadi kenangan terindah kita. Bukan kita boleh balik ke masa dulu dah. So hanya ingatan je yang boleh bawak kita balik ke masa dulu. Jangan biarkan ingatan sewaktu kecik dulu hilang macam tu je.

p/s : entri ni aku nukilkan sempena ponteng lecture math kali pertama...cilake!!!

Balik Kampung

Malam ni kita kasi rileks sikit kita punya fikiran noh. Amacam ok suma? Ha malam ni bro Afiq nak sembang2 pasal balik kampung bersama u all suma. Are u ready kids? Jom kita layann.........

*************

Aku sekarang sedang menghitung jam nak balik ke kampung halaman. Dah lama rasanya tak balik kampung. Daftar masuk asasi kat Puncak Alam ni 23 Mei yang lalu dan semenjak itu jugak la aku tak penah jejak kaki kat rumah lagi. Wah lama bebenor eden tak balik ni. Rindu tak? Ha jujur la aku katakan aku sebenarnya takde la rindu sangat sebab sebagai lelaki ni aku lebih suka pi jalan merata dari dok terperap kat rumah macam sakai je. Muahaha. Memang jenis takleh dok diam kat rumah. Keja nak kluar je tapi takde geng lak nak ajak lepak pon. Pi disco ke clubbing ke surau ke lepak2 baru best sambil ngorat anak Mak Timah hujung kampung tu kan. Piwett cun siot!!! Haha aku tipu je. Setia beb kihkihkih...

Aku yakin dan teramat pasti yang suma budak asasi kat Puncak Alam ni mahupun yang sewaktu dengannya dah gian nak tidoq celah ketiak mak depa. Anak manja la katakan tapi bukan suma tau, sapa makan aiskrim dia terasa kancing giginya. Kalau ada sesiapa antara anda yang student sini jugak say hi aku nak tengok sikit. Aku hari sabtu ni baru nak berangkat pulang. Balik lewat sikit pun takpe. Bukan balik raya pun nak kalot2 ye tak? Pagi sabtu tu baru nak balik nek bas Transnasional je. Kita mana mampu nak nek bas bertingkat2 tu (walhal takot terbalik..nauzubillah..hehe). Baru mengaji dalam negara dah rasa suasana nak balik kampung. Kalau dok ngaji kat Russia ke ha macam mana egkau raso? Mau tubik airmata jugak la dibuatnya. Sambil dengar lagu Sudirman pulak kan, perghh layan siot!!!

Apa aku nak buat bila sampai je kat rumah nanti erk??? Ha aku nak pi merempit la. Dah lama tak pekena angin kencang 100km/h secara natural ni. Rindu kat moto gua tu. Err rasanya mampu lagi tak dia nak beraksi dengan gua kat batas ban tu nanti. Korang caye ke tak aku story ni? Trima jelah dan telan bulat2 k suma. Tapi tu la, aku tak rasa sangat suasana balik kampung sebab aku dok kawasan yang agak maju nun jauh di sana. Mana ada dah mood balik kampung macam dulu kala. Kalau dulu sungguh la muda mudi pi merantau pastu dah failed hidup depa kat sana baru balik kampung. Mula la mintak simpati balik nak hidup ngan mak pak. Awal dulu tau lari umah je semata-mata nak keja kat bandar (pengaruh drama beb). Best gak kalau famili aku dok kampung tapi ni tak, umah taman yang jadi pilihan. Bersyukur la ada gak tempat kediaman kan. Balik nak men ngan adik2 aku la. Macam dalam gambar ni..............


Padan la gambar ni ngan aku adik bradik. Aku pakai ken pelikat merah tu, adik pompuan aku pulak tu ha yang dok usha kain aku. Ade apa dik? Biawak kew? Yang sorang lagi pulak adik jantan lelaki aku. Yeah lawan dia bajak hitam...Haha lakonan semata-mata. Tidak ada kaitan sama ada yang telah pitam mahu pun yang sedang pengsan. Tett...........Apa kau merepek ni setannnnnnnnnnnnnnnnn.....Cilake!!! Ok la suma tamat... Jom tido esok ada kelas Math bersama Dr. Hwang lak. Nite suma...

p/s : Kepada yang nak balik kampung, pandu cermat jiwa kassim selamat. Jumpa lagi suma InsyaAllah...

Wednesday, July 14, 2010

Seribu Satu Persoalan

Entri ni sebenarnya aku nak tujukan khas buat si 'guest' yang sering munculkan dirinya dalam shoutmix chat box aku tapi haram sampai la aku tak tau sape mamat or minah ni. Sebab hg sorang aku terpaksa wujudkan satu entri khas. Cajnya satu huruf yang ditaip bersamaan seduit/1sen. Nanti lepas siap entri ni hg kira ada brape huruf pastu masukkan dalam akaun bank aku.

Siapa si guest sorang ni? Bikin huru hara blog aku dibuatnya. Setiap hari mesti si guest ni mai kat blog aku pastu tinggal komen berpuluh huruf then blah dari sini. Cilake kau. Aku bukan nak marah tapi biarla perkenalkan diri anda agar semua orang tau siapa anda. Jadi la follower ke tak pun biarlah ada nama kat ruang tu. Aku sebagai empunya blog ni nak jugak tau siapa si guest ni. Tak kan nak jadi secret admirer lak kot tak best la cenggini. Sini bukan tempat penjenayah dok lepak yang takot sangat tu. Sini tempat cool je. Siap boleh bawak nenek korang lagi bagi dia hepi famili. Hg komen pape pun aku tak kisah sebab aku jamin apa yg hg komen dalam blog aku takkan kena tahan ISA punya. Cayelah...
Kalau la si guest yang dimaksudkan macam gambar kat atas ni perghh smat siot!!! Aku patut berbangga ada jugak gadis ayu yang sanggup baca blog lelaki macho macam aku ni. Haha giler hebat. Tapi pape pun tak kisah la rupa macam mana asalkan hati tu baik bro. Aku harap lepas ni kalau yang dimaksudkan terbaca entri ni dapat la dia menginsafkan diri seraya amik tindakan drastik dengan tidak memakai gelaran guest tu lagi dah. Harap maklum k...

Ok la suma. Aku nak tunggu apa tindakan selanjutnya daripada si guest ni. Sementara tu aku nak cari idea nak post satu lagi entri untuk malam ni. Chow dulu bye

p/s : entri untuk peringatan bukan untuk marah2... 



Kegersangan Idea

Wah tajuknya pun nampak gersang dah. Apatah lagi isinya. Mesti entri kali ni sedikit gersang bersama idea yang tidak berkembang. Idea dalam kepala otak aku ni bukan mai sebulan sekali macam cik siti dan cik tipah kat luar tu. So kekadang tu mesti la aku jadi blur tak tau nak tulis apa. Ala mesti semua blogger pernah merasainya betul tak? Tak payah tipu aku la. Orang lain kalau takde idea depa tak tulis takot mencemarkan reputasi blog depa dengan mempublish post yang macam cilake tapi itu bukan cara aku. Tak kira la entri tu smat siot atau tak, aku tetap nak publish gak. Lantak la blog aku. Tak nak baca sudah tapi satu je, klik la selalu kat iklan yang muncul setiap kali korang masuk sini ya. Muahahaha...

Apa aku nak story kali ni erk? Takkan nak cerita pasal WorldCup yang sudah melabuhkan tirainya kot. Kuno betul. So nak story apa sekarang ni. Erm ok lah. Malam ni kita ngomong sikit pasal keinginan aku dan kemahuan aku kat muka bumi ni. Simple je entri kali ni. Just memenuhi ruang post yang agak berhabuk ni. Aku sekarang dalam proses nak kumpul duit nak beli sebijik kamera. Aku memang minat kalau bab berteknologi ni. So suma dah ada. Laptop ada, photoshop pun pandai guna dah but satu lagi takde iaitu DSLR. Bila la korang nak belikan untuk aku. Mana tau ada antara korang yang bermurah hati nak bagi sebijik kat aku kan. Kalau ada gitau la nanti aku emailkan alamat rumahku. Hahaha macam cilake bila jadi pengemis kat blog sendiri.


Ha amacam ni la yang aku nak tu. Smat siot!!! Cuba bayangkan korang jumpa aku kat tepi jalan sambil snap gambar sana sini, apa korang rasa? Mesti tak rasa pape sebab bukan korang punya. Aku ni ha mestila best tak terkira 123 sebab apa aku nak dah dapat. InsyaAllah aku kerja nanti benda 1st aku nak hadiahkan untuk diri sendiri adalah benda alah ni la. Alamak aku baru ingat, cilake!!! Aku kena siapkan mind mape untuk kelas komputer pagi esok. Sial macam mana boleh lupa. Ok suma aku blah dulu. Err nescafe se'jag'. Arios amigos nite suma.Nite M'sia dan paling penting Gud Nite Sayang. Luv U Mmmmmmuuuahhhhhhhhhh. Ops sori

Sunday, July 11, 2010

Bila Perantau Mula Merantau...

Hari ini, 10/07/10 bersamaan 27 Rejab kot, kalau tak silap la, seperti yang telah dirancang bersama teman sejihadku, kami pi ke Low Yat sebab nak beli sedikit barang peribadi komputer dia. Aku panggil dia Abe Amir. Budak Terengganu. Kami ditemani oleh seorang lagi rakan iaitu si Apit, kawan lama sekolahku. Angin kus-kus yang bertiup kencang pagi ni membuatkan seluruh badanku terasa amat sejuk. Nak pakai jaket satgi ada orang dok kata sana sini lak. "Tengok mamat tu pakai jaket. Ingat ni Australia ke yang sejuk sangat tu." bisik si cilake dalam nada sinis. Tobat cilake kalau kata macam tu depan aku. Dah. Sambung citer...

Aku ni sebenarnya tak penah lagi nak pi Low Yat tu nek bas. Penah pi skali tu pun paksu yang bawakkan. Setiap ahli 'rombongan' yang ikut trip kali ni pun sama je macam hamba ni ha. Pakat tak tau nak pi macam mana. Puas tanya tourist guide takot sesat lak nanti. Pukul 7 lebih macam tu la, kami pun tunggu bas nak ke Seksyen 2. Sampai je kat situ aku terpikir, kalau aku nek bas U80 macam orang kata tu memang la aku sampai KL Sentral tapi macam mana aku nak tau tempat tu KL Sentral. Ada rupa macam Shahab Perdana ke tak pun macam pasar kat arab tu???



Ha so apa aku nak buat. Apit pun kol la kawan aku sorang ni yang dok kat UiTM Shah Alam, Aziz namanya. Ajak dia la tunjuk tempat senang sikit. Kami pun teruskan perjalanan di bumi orang ni. Mak ayah cek dah besar, dah boleh berdikari, lihatlah dunia, aku sedang merantau tanpa kehadiran kedua orang tuaku. Yeehaa...Sampai KL Sentral jumpa la dua sahabat kat sekolah lma dulu, Mae dan Aida. Nasib baik jumpa depa boleh gak depa tunjuk cara nak pi tempat yang dituju sebab si Aziz pun tak tau sangat. Besa la still newbie kat sini. Cara-caranya mudah je:
  1.  Lu beli tiket monorail ke Imbi (RM 1.60)
  2. Pastu lu jolok tiket tu dalam mesin apa tak tau. Ingat kena amik balik kad tu. Aku tadi nyaris2 tak amik. Nasib baik kawan habaq. Kalau tak...
  3. Cangak apa lagi. Tiket ada dah nek jela 'rooler coaster' tu
  4. Dah sampai. Awat tunggu bapak apa lagi turun la. Bayar sampai Imbi je nak nek lebih lak...
 Akhirnya Low Yat di depan mataku. Jom cari external hard disk yang kawan aku nak tu. Aish kawan2 lama ajak tengok wayang lak kat TS. Alahai ok jelah. Haha ni kali yang ke 1st penulis blog ni nak tengok wayang. Alangkah kunonya aku. Alahai. Tapi takpe sebab filem 1st aku tengok dalam wayang ni 18PL (18 Paling Lucah). Tajuk dia Predator. Citer omputeh tu. Wakaka...Jadi perak seketika taktala masuk panggung tu. Gelap. Mau jatuh aku time nek tangga ni satgi. Redah jela...Bukan orang kenal pun kalau tersembam kat situ. Berfikiran positif aku ni. Hahaha

Selesai tengok citer tu seluruh isi perutku berteriakkan. Afiq!!! Hg tak makan lagi ni. Cepat isi stomach hg ni. Pastu kami pun pi la makan kat McD Bukit Bintang tu. Wah jauh aku pi hari ni noh. Bangga2. Selesai makan, salam2 sikit ngan kengkawan lama pastu balik la. Hujan pun dah mula membasahi bumi. Buatnya bertambah lebat tak balik la kami.

Bla..bla..bla so sampai la kat Seksyen 2 kembali. Kena tunggu bas bersignboard U90 baru dapat balik ke Puncak Alam ni. Tunggu punya lama, bas tak kunjung tiba jugak. Asar dan Maghrib di situ la jawabnya. Pastu sebijik bas lalu tapi tak berenti pun, cilake punya drebar. Aku tunggu lama hg buat macam ni pulak. Takpe kami tunggu the next busted bus jela. Jam dah pukul 8 lebih ni. Sekor bas pun tak muncul. Perut mula meronta kelaparan ni. Apa mau buat, sabar dan terus sabar jela wahai si perantau oi. Ha sampai jugak tapi giler ramai orang berebut nak nek. Lewat dah kan. Nasib baik ada lagi sekor bas lepas ni. Kiranya yang lagi sekor tu last bas ke Puncak Alam untuk hari ni. Tunggu yang tu jela. Sambil tunggu kami pi isi perot dulu kat kedai makan berhampiran. Pekena ABC malam2 macam ni. Pergh menggeletar sejuk.

 Akhirnya bas yang ditunggu tiba. Alhamdulillah tak jadi tido masjid malam ni. Kalau terlepas bas akhir ni jawabnya jadi geng tabligh la kejap. Pi tido mana2 masjid pastu boleh bangun 'qiamullai'. Ceyh blah la qiamullai hg. Takleh caye. Ok tamat...Nak kena buat assigment lak ni. Err kopi secawan


p/s : Kepada rakan2 yang aku temui tadi, nice to meet you all again. Lama tak tengok korang akhirnya kita berjumpa lagi walaupun sekejap. Trimas semua
Related Posts with Thumbnails