Pages

Tuesday, July 20, 2010

Memori Ramadhan

Sebelum tu aku nak korang suma hayati kisah seorang hamba ni. 1stly aku nak panjatkan syukur ke hadrat Illahi kerana aku masih bernafas sampai ke hari ni. InsyaAllah jika umur masih panjang dapatlah aku rasai nikmat puasa untuk bulan Ramadhan kali ini. Jika ada yang dah kenal aku sebelum ni mesti korang dah tau apa yang jadi pada hidupku kan. Kadang2 aku terpikir bila la aku nak berubah. Takkan nak tunggu hari tua yang kita sendiri tak pasti kehadirannya. So, aku nantikan bulan Ramadhan kali ini dengan penuh harapan agar aku mendapat hidayah Allah. Sama2 la berdoa untukku wahai sahabat.



**************************

Ok selesai mukaddimah yang sedikit skema tu. Berbalik kepada tajuk kita hari ni, Memori Ramadhan. Kita muslim mestilah kita wajib posa ye tak? Setiap dari kita mesti ada memori sepanjang berposa tak kira la posa setengah hari ke, posa makan je ke or posa yang sebenar-benar posa. Untuk entri ni aku just nak kongsi memori Ramadhan zaman aku kanak2 ribena dah la. Bila dah besar dah pandai nek kepala so banyak benda jahat yang aku buat. Tak payah la nak cerita pasal suma tu. Tak elok bro buka pekong di dada. Eh betul ke bahasa aku. Hehe lantak la.

Aku stat posa bila erk? Entah tak ingat tapi yang pasti memang dari kecik la. Zaman tu dulu memang posa yang ganjaran pahalanya full beb. Mau taknya, waktu bebudak dulu bukan tau apa lagi. Orang suruh posa kita pun posa la. Aku ni satu je bila time bulan posa ni, 1st day posa tobat muntah. Muntah lak lima ke 15minit sebelum berbuka. Budak2 kan sementara nak besa macam tu la. Tapi bila dah besar takde la 1st day posa pun muntah. Malu la. Telan balik kalau nak muntah pun. Eeee loqlaq. Cilake...kihkihkih.

Ha sekarang kita masuk bab nak mengcekik lak. Macam besa la bila masuk je bulan Ramadhan para mak tak payah pikit soal nak masak. Suma makanan untuk mengcekik darah bila azan maghrib berkumandang ada dijual di bazar Ramadhan. Just tunggu kat rumah sambil layan upin ipin sementara encik bapak berkorban masa pi shopping kat bazar tu. Kalau aku ikut encik bapak macam besa la, suma benda nampak sedap di makan begitu sahaja. Bila time bukak nah, sentuh pun tak. Ha kan dah bazir. Besa la nafsu makan bila tiba bulan posa ni sape tak tau kan. Apa yang kita nampak sedap pakai nak rembat je tanpa pikir panjang. Last2 makanan tu masuk dalam perot tong sampah. Kecelakaan je suma tu.

nah amik kau ramai giler


p/s : Nantikan bulan posa ini dengan penuh debaran. Manfaatkan bulan posa kali ni sebab bumi ni dah tua takot tak sempat nak rasa bulan posa tahun hadapan...

11 comments:

yui92 said...

hehe tahniah sbb bjaya cari html button like tuh... aku lupa r kt mna aku ambik

nrshasha said...

xsabar nk sambut pose n beraya lak.. ;)

Ariff Shah said...

nasib baik aku pose kat malaysia tahun ni. takdelah terus sangat daripada pose kat russia

afiq aiman said...

eh sedara ariff pun ade...hebat ni cyelah...npe ariff..truk ke posa kt sne...hg hbis ngji dh ke yg posa kt m'sia thn ni

Mr Nohara said...

yup.. syukur sbb kita msh lg diberikan masa utk menyambut dan merasai ramadhan. so... bt yg terbaik thun nih..

teddyuna said...

hik9..
btul2.. mmng mcm tu pun selalunyer tejadi.. perut cik tong sampah akan penuh time2 puasa..

teddyuna said...

hik9..
btul2.. mmng mcm tu pun selalunyer tejadi.. perut cik tong sampah akan penuh time2 puasa..

teddyuna said...

hik9..
btul2.. mmng mcm tu pun selalunyer tejadi.. perut cik tong sampah akan penuh time2 puasa..

teddyuna said...

hik9..
btul2.. mmng mcm tu pun selalunyer tejadi.. perut cik tong sampah akan penuh time2 puasa..

teddyuna said...

hik9..
btul2.. mmng mcm tu pun selalunyer tejadi.. perut cik tong sampah akan penuh time2 puasa..

iza sweety said...

klu aku lps berbuka jew dh munth...mna x nya,berbuka jew aku lhap mcm x mkn setahun...kah3...membazir2...jgn lps nikah afiq catu mkanan dh la,krus kring aku nt

Related Posts with Thumbnails