Pages

Saturday, August 7, 2010

Blogger Dan Kejayaan

Hari ni nak sembang sikit pasal dunia seorang blogger. Entri ni sekadar luahan perasaan newbie blogger-aku la tu. Sesapa ada idea lain sila komen ok. Satu forum terbuka untuk para blogger bertukar-tukar idea. Jom kita sama2 layan sambil pekena ABC. 
santai2 je-hehe

****************************

Setiap hari, hampir (maybe lebih) beribu blog baru diwujudkan sama ada blog itu untuk kegunaan bisnes atau just sebuah personal blog. So, persaingan yang amat sengit berlaku dalam kalangan blogger baru ni untuk memperkenalkan blog masing2. Bukan populariti yang dicari tapi just nak orang tau apa yang ingin kita sampaikan dalam blog kita-pendapat aku je. Bagi blogger yang dah femes, mereka just duduk goyang kaki kat rumah sambil tengok movie untuk cari idea baru nak update blog. Tu bagi yang full time blogger je ok. 

Ranking blog ni still berjuta-juta dalam alexa. Aiya bukan mudah ma nak femeskan sesebuah blog jika takde otak yang kreatif. Jika kita perasan, blog yang mudah mendapat rambutan sambutan merupakan blog yang banyak memaparkan tips2 berblogging and segala jenis tutorial. Blog yang patern ni sekejap je naik tambah pulak yang menulis semua tu dalam bahasa inggeris. Bagi yang tulis in Malay, walaupun ada google translator tapi bukan suma ayat google boleh translate. Contohnya-cilake, hgpa, korang, dll. Tak caye? Ok fine. Cuba translate entri ni. 

Berblogging kadang kala memberi ganjaran yang kita sendiri tak jangka. Contohnya, lihat sedara Ariff Shah-empunya blog ariffshah.com. Sekarang ni dah macam artis aku tengok hasil usaha berblogging je. Sapa jangka kan, berblogging pun boleh masuk paper. Ha tu suma rezeki dan berkat seseorang. Bila ada usaha, apa yang tak pernah kita fikirkan mungkin akan jadi milik kita-insyaAllah. Tapi niat nak jadi blogger tu mau ikhlas ok. Jangan nak gila glamour sangat. Sedara Ariff bukan macam tu. Dia still bantu newbie blogger macam aku sebab dia nak orang berjaya macam dia jugak. Betul tak Ariff? Hehe.

wajah Ariff dalam Kosmo

Ok point dia mudah je. Jadilah blogger yang ingin kongsikan ilmu bersama pembaca. Bukan suma perlu buat blog yang patern tutorial sebab dah berlambak blog jenis tu kat luar sana. Cari sedikit kelainan agar terserlah kreativiti seseorang blogger tu. Mungkin nanti kita bakal menyusuri jejak langkah sedara Ariff. So sama2 kita usaha agar impian kita tercapai. Sekian.

p/s : Sesapa ada idea lain sila komen. Berkongsi ilmu amalan mulia.



6 comments:

echah mashuri said...

xde ilmu pun tuk dkongsi:(

afiq aiman said...

ade...cuba baca elok2...mgkin tersirat di sebalik suma tu

yui92 said...

nak tips mempopularkan blog? nah aku bagi...

... letak gambar anda yang hensem/lawa...haha mesti ramai yg folo

aku xletak sbb tu blog aku suam2 ja...huhu

apa crita blog baru?

afiq aiman said...

xsiap lagi...tertangguh kat payment...xde siapa nak tlg byrkn dulu...adess

nur 'afifah :) said...

hurmm..
betol tuh..~~
im agreed 100%..!! :)
bt blog biar ikhlas..
kongsi ap yg patut dikongsi..
mcm ilmu...
tips.. :)
like this post.. :D

shima said...

besh kan jadi mr arif tuh.dh masok kosmo! dah.bangga i.walaupon tade kena mengena.haha:)

Related Posts with Thumbnails